Paska Suomi

Etukansi
Tammi, 16.8.2017

Sankari-Suomen tyly taudinmääritys

Paska Suomi on 100-vuotisjuhlien kuokkavieras, joka pilaa juhlatunnelman suoralla puheella päivänsankarin terveydentilasta.

On aika pitää taukoa juhlavuoden itseonnittelusta ja havaita, että 100-vuotias Suomi on monella tavalla paska maa.Suomi on kyntänyt taantumassa vuosikausia. Kahden viime sukupolven aikana Ruotsi saatiin melkein kiinni tulotasossa. Nyt paikalleen jämähtäneestä Suomesta on tullut taas rikastuvan Ruotsin köyhä naapuri. Ainoa ulospääsy synkästä tilanteesta olisi uudistuminen, avautuminen ja vapautuminen.Poliittinen järjestelmä on kuitenkin täysin kykenemätön uudistuksiin. Vasemmisto on vaihtanut aatteen ja köyhän puolustamisen sisäpiiriläisten ja keskiluokan edunvalvontaan. Oikeisto on jakautunut näkemyksettömiin juustohöylääjiin, tuppukyliin tukiaisia syytäviin kepuilijoihin ja epä-älylliseen räyhäjengiin – jos siis kaikkein epämiellyttävimmät jätetään mainitsematta.Kansalaiset ovat muuttuneet valtiovallan passiivisiksi kohteiksi. Suomalaiset näkevät valtiossa ratkaisun kaikkeen. Maassa ei tapahdu mitään ilman valtion apua. Yhtään yritystä ei perusteta, yhtään tapahtumaa ei järjestetä eikä yksikään ompeluseura kokoonnu ilman julkista rahaa. Lehdistössä ihmetellään, kun koiraurheilua ei tueta verovaroista.Älymystön tilassa ei myöskään ole hurraamista. Valtiosta riippuvaiset intellektuellit ja veikkausrahoilla elävä kulttuuriväki julistavat yksiäänisesti jättimäisen valtion ilosanomaa. Kuka on joskus kuullut kirjailijan sanovan, että julkinen sektori on liian suuri tai että valtion pitäisi tehdä vähemmän? Älymystön paikalle julkisessa keskustelussa kiilaavat erilaiset "digitalistit", twiittaajat ja höpökonsultit. Media tuo oman panoksensa yleiseen tyhmistymiseen. Outoon kuppikuntaan kuuluva blogaaja on nykyisin tasavertainen keskustelija syvällisesti asiaa tuntevan tutkijan kanssa.Suomen täytyy ryhdistäytyä. Tämä koskee poliitikkoja, älymystöä ja kaikkia kansalaisia. Ryhtiliikkeen ensimmäinen askel on ongelman tunnistaminen.

VTT Heikki Pursiainen on Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja. Hän on koulutukseltaan ekonomisti ja kommentoi maailmaa taloustieteen näkökulmasta. Pursiainen tunnetaan kiinnostavana yhteiskunnallisena keskustelijana, blogaajana ja some-vaikuttajana. Paska Suomi on hänen ensimmäinen kirjansa.

 

Esimerkkisivuja

Sisältö

Luku 1
Luku 2
Luku 3
Luku 4
Luku 5
Luku 6
Luku 7
Luku 8
Luku 9
Luku 10
Luku 11
Tekijänoikeudet

Yleiset termit ja lausekkeet

aika aivan ansiosidonnaisia asiassa asioita edes elintason elämän enää eriarvoisuuden erityisen esimerkiksi etuuksia euroa globalisaatio hallituksen hankkia Herlinin huono-osaisia huonoja hyvinvointia hyvinvointivaltion hyvä hyväosaisia ihan ihmiset iPhonen jotakin julkisen sektorin julkista julkisuuslaki juuri järjestelmä järkevää kannattaa kannattamattomia kannattavaa kannustimet kannustinvaikutuksia kansalaiset kansalaisyhteiskunnan kartelleja keskeinen keskiluokan keskustan Kokoomuksen koulutettuja koulutuksen kukaan kulttuurin kustannukset kuten kysymys köyhiä köyhyyden köyhä liiketoiminnan lisäksi maailman maataloustukien maksaa maksamaan markkinatalouden markkinoilla Mazzucato median merkittävä osa näkökulmasta oikeiston omistajien ongelma opiskelijat osakeyhtiöiden palkkaa Palkkaerot palveluita perussuomalaiset pidä pitäisi pitää poliitikkojen poliittisen politiikan puolue rahaa rahoilla rahoituksen rahoitusta rasisteja ratkaisu samaan aikaan sijaan sosiaaliturvan suomalaisen Suomi sääntelyn taiteilijat tarvitse tehdä tehtävä Tekesin tietenkin toiminnan Toinen toki tukea tukiaiset tuloerojen tulonsiirtoja tulot tulotaso tuottamaan työmarkkinoiden työnantajan työntekijät työttömien työttömyysturvan tätä täysin täytyy ulkoisvaikutuksia valintoja valtion Valtiontalouden tarkastusvirasto vanhempainetuuksien vasemmisto vasemmistoliiton vasemmistopuolueet veroja veronmaksajien voida yhteiskunnan yhtä yksi Yleisradion Ylen yliopisto yrittäjä yrityksen yritysten yritystuet

Kirjaluettelon tiedot